Informacja i wsparcie dla cudzoziemc贸w w Poznaniu

Ostatnie aktualno艣ci

Konsorcjum Stanowisko Konsorcjum Migracyjnego w sprawie projektu zmian w ustawie o pomocy obywatelom Ukrainy
25 listopada 2022
馃敶W Polsce potrzebne s膮 takie systemowe rozwi膮zania, kt贸re wzmocni膮 poczucie bezpiecze艅stwa Ukrai艅c贸w i Ukrainek, a nie takie, kt贸re nara偶膮 ich na eksmisj臋 i bezdomno艣膰, brak 艣rodk贸w do 偶ycia czy niejasn膮 sytuacj臋 prawn膮.
馃煛Tymczasem Ministerstwo Spraw Wewn臋trznych i Administracji przygotowa艂o projekt zmian w ustawie o pomocy obywatelom Ukrainy, kt贸ry budzi powa偶ne zastrze偶enia. Czytamy w nim mi臋dzy innymi o zapisach:
鉂楋笍kt贸re zak艂adaj膮, 偶e uchod藕cy i uchod藕czynie b臋d膮 partycypowa膰 w kosztach utrzymania w ramach zakwaterowania zbiorowego;
鉂楋笍kt贸re likwiduj膮 mo偶liwo艣膰 ubiegania si臋 o pobyt czasowy;
鉂楋笍kt贸re uchylaj膮 te przepisy z ustawy covidowej, kt贸re maj膮 bezpo艣rednie prze艂o偶enie na takie kwestie jak: przed艂u偶enie termin贸w na z艂o偶enie wniosk贸w pobytowych czy przed艂u偶enie wa偶no艣ci dokument贸w.
鈩癸笍Konsekwencje tych zmian nie pozostawiaj膮 z艂udze艅 鈥 to zerwanie obietnicy pa艅stwa, kt贸rej stawk膮 jest bezpiecze艅stwo, zdrowie czy nawet 偶ycie uchod藕c贸w i uchod藕czy艅 z Ukrainy.
Zach臋camy do zapoznania si臋 z pe艂nym stanowiskiem Konsorcjum Migracyjnego w tej sprawie: https://konsorcjum.org.pl/wp-content/uploads/2022/11/stanowisko-Konsorcjum-w-sprawie-nowelizacji-specustawy.pdf
馃煚O KONSORCJUM MIGRACYJNYM:
Konsorcjum organizacji spo艂ecznych dzia艂aj膮cych na rzecz migrant贸w i uchod藕c贸w to 9 organizacji spo艂ecznych wyznaj膮cych wsp贸lne warto艣ci i po艂膮czonych wizj膮 tego, jak powinna wygl膮da膰 Polska i Europa, kt贸r膮 wsp贸艂tworz膮 migranci i migrantki. Opr贸cz nas konsorcjum wsp贸艂tworz膮: Amnesty International Polska, Fundacja „Nasz Wyb贸r” / 肖芯薪写 „袧邪褕 胁懈斜褨褉”, Fundacja Polskie Forum Migracyjne, Helsinska Fundacja Praw Czlowieka, Stowarzyszenie Homo Faber i Stowarzyszenie Interwencji Prawnej

Godziny otwarcia biura MIP:

poniedzia艂ek聽9:00鈥 20:00

wtorek聽9:00鈥 20:00

艣roda聽9:00鈥 20:00

czwartek 鈥撀9:00鈥 20:00

pi膮tek聽鈥撀9:00 鈥 18:00

Adres:聽P贸艂wiejska 17/27, 61-885 Pozna艅

Je艣li szukaj膮 Pa艅stwo wsparcia, prosimy o kontakt w celu um贸wienia wizyty.

najlepiej聽wype艂ni膰 formularz聽zg艂oszeniowy:

mo偶na te偶聽napisa膰 mail,聽nale偶y opisa膰 kr贸tko swoj膮 spraw臋 i poda膰
swoje dane, aby艣my mogli si臋 skontaktowa膰:聽konsultacje@migrant.poznan.pl

albo聽zadzwoni膰 +48 503 979 758聽w godzinach otwarcia biura.

W sprawach innych ni偶 konsultacyjne prosimy o kontakt do biura MIP: 聽office@migrant.poznan.pl

Jak wspiera膰 MIP – ulotka